Akumulacijsko sevalni sistemi ogrevanja

Akumulacijsko sevalni sistemi ogrevanja

Za razliko od toplozračnega načina, kjer toplota prehaja iz oboda kurišča na topel zrak, se ta pri sevalnih sistemih prenaša na zunanji obod kamina ali peči, ta pa je narejen iz materialov, ki so sposobni dobro prejemati in oddajati toploto. Sevalna oblika toplote nam nudi občutek ugodja in domačnosti. Toplota se ugodno sprošča pri materialih kot so pečarska keramika (pečnice), specialne sevalne plošče, šamot, kamen, ... Peč oddaja nizko temperaturo, zato pa toliko daljši čas.

Ker imajo takšni sistemi dolgo zadrževalno dobo, so primerni za vgradnjo v objekte, kjer želimo imeti čimbolj konstantno temperaturo, imamo omogočeno kontinuirano kurjenje in želimo veliko inercijo ogrevalnega telesa. V posebnih izvedbah kaminov in peči lahko akumulacijska doba znaša tudi več kot 24 ur.

Akumulacijski sistemi se priporočajo za uporabo v prostorih manjših dimenzij, prostorih z manjšo potrebo po energiji, kjer želimo doseči učinek akumulacije in tam, kjer lahko periodično nalagamo kurivo.

Sistemi z večjo akumulacijo toplote se lahko kombinirajo z vgradnjo toplovodnih izmenjevalcev, kjer del toplote preusmerimo za namen orgevanja sanitarne ali ogrevalne vode.

Najpogostejše naprave v sevalno akumulacijski tehniki so lončene in krušne peči, ki jih še vedno lahko najdemo predvsem v starejših podeželskih hišah, v manjših izvedbah pa tudi v starejših blokih v urbanih naseljih. V zadnjem času pa skladno s pojavom nizkoenergijskih in pasivnih hiš opažamo ponoven porast prodaje kaminov v takšnem sistemu, saj je sicer pri teh objektih lahko problem pregrevanja prostorov in s tem neugodne klime. Z zadrževanjem toplote pa se temu problemu lahko izognemo.

Prednosti: daljša akumulacijska doba, več prijetne sevalne toplote
Slabosti: omejitev na lokalni prostor.