Akumulacijsko sevalni sistemi ogrevanja

Akumulacijsko sevalni sistemi ogrevanja

Pri akumulacijsko sevalni izvedbi kamina ali peči se toplota od kurilne naprave prenaša na zunanji obod - obzidavo kamina ali peči. Obzidava je tu narejena iz materialov, ki so sposobni dobro prejemati in oddajati toploto.


V odvisnosti od hitrosti prenosa toplote prek izpostavljenih površin kamina in peči v prostor ter željeni sposobnosti akumulacije, lahko izbiramo med različnimi materiali za obzidavo:


- LAHKE SEVALNE PLOŠČE
Namenjene so zelo hitremu prenosu toplote v prostor. So lahke, dodan je grafit, tako da se zelo hitro segrejejo in dosegajo visoko temperaturo na površinah. Ker se toplota hitro sprošča v prostor, nimajo akumulacijske sposobnosti.
Primerne so za obzidavo kaminov z večjimi kaminskimi vratci in kamine z dvostransko ali tristransko zasteklitvijo.


- SEVALNE PLOŠČE
To so najpogosteje uporabljan material za obzidavo kaminov. Gre za srednje težke plošče, narejene iz premišljeno pripravljene recepture materialov: šamotni zdrob, opečni zdrob, glinopor v kombinaciji z specialnimi dodatki ognjevzdržnih materialov. Ker so plošče težje, imajo zelo dobro sposobnost akumulacije. Za razliko od klasičnih šamotnih plošč se hitreje segrejejo in nudijo zelo visoko akumulacijo. Na voljo so plošče različnih formatov in oblik, kar skupaj s posebnimi pečarskimi lepili in zaključnimi sloji omogoča natančno zgrajen kamin brez uporabe raznih kovinskih vogalnikov in elementov.
Primerne so za obzidavo kaminov in peči v sodobnih nizkoenergetskih objektih, saj zaradi sposobnsti akumulacije in sevanja prostor grejejo počasi, veliko energije pa se v prostor sprosti po končanem kurjenju.


- AKUMULACIJSKE PLOŠČE
To so težke plošče z visoko specifično gostoto. Zaradi zgradbe se segrevajo počasi in imajo zelo visoko akumulacijsko sposobnost. Uporabljajo se za obzidavo masivno grajenih peči in kaminov, kjer želimo doseči zelo dolgo akumulacijo toplote in nizko temperaturo na površinah obzidave. V posebnih izvedbah kaminov in peči lahko akumulacijska doba znaša tudi več kot 24 ur. Zaradi velike akumulacijske sposobnosti so kamini in peči grajeni na ta način primerni za vgradnjo v prostore, kjer želimo imeti čim bolj konstantno temperaturo in imamo željo po kontinuiranem kurjenju. Priporoča se tudi za uporabo v prostorih manjših dimenzij, prostorih z manjšo potrebo po energiji, kjer želimo doseči učinek akumulacije in tam, kjer lahko periodično nalagamo kurivo.

 


Prednosti: prijetna sevalna toplota, akumulacijska sposobnost 
Slabosti: omejitev na ogrevanje prostora, kjer je postavljen/a kamin/peč