Kako učinkovito kuriti na drva

Kako učinkovito kuriti na drva

03.02.2023

In to, kako zakuriti na drva, res ni nobena umetnost, o čemer smo že pisali tudi v preteklosti. A da bi lahko v polnosti uživali edinstveni toploti, ki jo oddajajo peči na drva, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil, saj smo pri kurjenju na drva mi tisti, ki nosimo ključno odgovornost za kakovost zgorevanja.

 

• Poskrbite za pravilno shranjevanje lesa

Pomembno je, da drva shranjujete na suhem in nekoliko dvignjena od tal. Les smreke in topola je za kurjenje primeren že po približno enem letu, medtem ko se mora bukov les sušiti dve leti, hrastov pa celo tri. Če niste prepričani, da je les že dovolj suh in torej primeren za kurjenje, vam predlagamo, da to preverite s posebnim merilnikom vlage. Idealna vlažnost drv je približno 10 %. Les, katerega vlažnost je nad 15 %, pa je absolutno prevlažen. Še namig: Hladen les slabše gori. Zato nekaj dni pred uporabo drva prinesite na toplo.

To, kako dobro gori les, lahko presodimo že sami. Plamen nikakor ne sme biti temno rdeč ali celo črn, saj to pomeni, da les slabo zgoreva ter tvori veliko saj in ogljikovega monoksida. Zaželeno je, da je plamen svetel.

Kakovost zgorevanja preverimo tudi po videzu pepela. Ta naj bi bil čim bolj svetlo sive barve, s čim manj delci oglja. Tudi steklo kurišča naj bi ostalo čim bolj čisto.

 

• Kaj sodi v peč in kaj ne

Kakovost lesa, ki ga kurimo, je ključnega pomena za dobro zgorevanje. Najbolj primerni za kurjenje so listavci, še posebej bukev in gaber. Ko kurimo na drva, moramo paziti tudi na primerno velikost polen, kar je seveda odvisno tudi od velikosti kurišča.

Pomembno je, da opozorimo tudi na to, kaj vse v peč na drva ne sodi. Ne sežigajte barvanega, impregniranega ali plastificiranega lesa, barvanega odpadnega lesa, ivernih plošč, vezanega lesa, lupin orehov, borovih storžev, gospodinjskih odpadkov ... Pri zgorevanju teh snovi poleg neprijetnih vonjav nastajajo tudi zdravju in okolju škodljivi plini. Poleg tega tovrstni materiali škodujejo tudi sami peči.

 

• Ne zanemarimo skrbi za pravilno vzdrževanje peči

Zelo pomembno je tudi, da poskrbimo za pravilno čiščenje in vzdrževanje svoje peči oz. kamina. Pri tem upoštevajmo navodila in nasvete proizvajalca. Prav tako poskrbimo za to, da bo peč in dimovodne cevi vsako redno očistil in pregledal tudi dimnikar (v skladu z zakonodajo).

Podali smo vam nekaj uporabnih smernic, kako poskrbeti za čim bolj učinkovit izkoristek peči na drva. Če imate v zvezi s to tematiko še kakršnokoli vprašanje, smo vam na voljo preko e-pošte info@kamini.si ali številke 03 700 17 96.

Preko teh dveh kontaktov pa se nam lahko oglasite tudi, če potrebujete pomoč pri izbiri najprimernejše peči na drva (ali druga kuriva), lahko pa nas obiščete tudi v katerem od naših prodajnih salonov v Šempetru pri Celju, Kopru ali Ljubljani.

Z veseljem vam bomo svetovali – ne nazadnje z ognjem živimo že 40 let.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.