Toplozračni sistem ogrevanja

Toplozračni sistem ogrevanja

Sistem toplozračnega ogrevanja pri kaminih in pečeh deluje tako, da izkoriščamo toploto, ki jo oddaja kurilna naprava in tako ogrejemo zrak, ki se s kroženjem preko prezračevalnih odprtin sprošča v prostor. Za učinkovito odvajanje toplote in s tem ogrevanje prostora potrebujemo stalno kroženje zraka. Sodobni kamini in peči so zasnovani tako, da zrak kroži v prostoru med stenami kurišča in dodatnim zunanjim obodom, ki ga imenujemo konvekcijski plašč. Omejen volumen zraka omogoča, da se zrak segreje dovolj močno, da je kroženje zraka učinkovito, in da pride do čimhitrejšega ogrevalnega učinka. Izstopna temperatura ogrevalnega zraka pri kaminih in pečeh na drva in pelete se običajno giblje med 100 in 120°C.

Za pospešitev kroženja zraka se lahko uporabi dodatni ventilatorski sistem, ki pospeši gibanje zraka in omogoča še hitrejši in enakomernejši prenos toplote od ogrevalnega telesa po celotnem prostoru. V primeru izpiha toplega zraka na nivoju tal se toplota še hitreje in enakomerneje razporedi po prostoru. Ta način izpiha toplega zraka je primeren zlasti za prostore z visokimi stropi, saj omili sicer značilno toplotno plastovitost (topel zrak se zadržuje pod stropom, pri tleh je hladno).

Značilen za toplozračni sistem ogrevanja je kratek čas od netenja do pričetka ogrevanja prostorov. Sistemi, ki so opremljeni z dodatnim ventilatorskim sistemom, le-tega nadzorujejo s temperaturnim senzorjem, da onemogočijo izpih premalo segreta zraka, ki bi povzročal neprijeten občutek prepiha.
Prednost ogrevanja s toplim zrakom je tudi v možnosti razvoda toplote po več prostorih. S tem poskrbimo za razpršitev toplote, kar zmanjša oddano energijo pri izvoru in preprečuje pregrevanja prostora, kjer se nahaja kurišče. Pregrevanje namreč lahko predstavlja problem, ki se pojavlja zlasti pri sodobni gradnji, saj so hiše praviloma dobro izolirane, prostori, kamor se vgrajujejo kamini in peči, pa manjši od ogrevalnih sposobnosti naprav.
Postavitev toplozračnega sistema je odlično dopolnilo k nizkotemperaturnemu gretju, saj lahko z njegovo uporabo premestimo prehodna obdobja ob začetku in koncu ogrevalne sezone. Na ta način zmanjšamo stroške ogrevanja celotnega sistema, saj v dneh, ko so zunanje temperature relativno visoke, ni potrebno greti celotnega sistema za dvig bivalne temperature.Toplozračni sistemi so primerni za uporabo tam, kjer želimo hiter učinek toplote, hkrati pa ne potrebujemo daljših akumulacijskih dob. Namenjeni so za ogrevanje od 50 do 110 m2 oz. prostornine do 300 m3.
Za obzidavo toplozračnih kaminov se uporabljajo materiali, ki ne prevajajo toplote. Kaminski vložki pri toplozračnih sistemih so namreč dvoplaščni, zrak od kaminskega vložka do rešetk vodimo po kanalih. Zaradi hitrega kroženja zraka tako ne prihaja do povečane temperaturne obremenitve same obzidave. Primeren material za obzidavo so kalcij/silikatne gradbene plošče za kamine, razni ognjevzdržni material in plošče, pa tudi plino beton. Ker je ogrevalni krog zaprt, ni možnosti, da bi prišlo do sproščanje prahu v prostor.

Prednosti: hitro ogrevanje, možnost prerazporeditve toplote, enakomerna razporeditev toplote po prostoru
Slabosti: možnost prekomernega segrevanja prostora , ni akumulacije toplote

Za več informacij o sistemih in tehnologijah ogrevanja nas kontaktirajte.